Председателят Петя Първанова бе удостоена със степента кавалер на Националния орден на Почетния легион

допълнена

Г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, удостои г-жа Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците, със степента кавалер на Националния орден на Почетния легион в рамките на церемония, която се проведе на 9 май 2019 г. в резиденцията на Франция в София.

В периода 2001 г.-2013 г., г-жа Първанова е ръководила дирекция „Международни отношения“ в Министерство на вътрешните работи

«Именно през този период вие развивате и поддържате привилегировани отношения с посолството на Франция и, по-точно, със Службата по вътрешна сигурност. Под ваше ръководство е договорено френско-българското споразумение за сътрудничество в областта на вътрешната сигурност.

Благодарение на ценната ви помощ въпросното сътрудничество се развива благополучно и в София пристигат неколкократно на посещение френски министри на вътрешните работи. Именно тази двустранна дейност допринася пряко за установяването на полицейско сътрудничество на високо ниво между България и Франция, довело до конкретни оперативни резултати в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и нелегалната имиграция.», каза в своята реч г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България

От своя страна, г-жа Първанова подчерта отличното сътрудничество с френските си колеги по време на своята кариера: „И макар да съм удостоявана с различни отличия през годините, това отличие има особена стойност за мен и ме мотивира да продължа, както умея, да работя за демократичните каузи и ценности на обединена Европа, и разбира се, за двустранните отношения с родината на разбирането за „Свободата, равенството и братството“.

На церемонията присъстваха също така министърът на вътрешните работи Младен Маринов, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова, както и други представители на властите, колеги и приятели.

Почетният легион е най-високото френско държавно отличие и е създаден през 1802 г. от Наполеон Бонапарт с цел да възнагради особените заслуги, извършени в полза на нацията.

Снимки: Посолство на република Франция